top of page

Bli gründer gjennom 

2021-10-19T22_04_41.386Z-hoppid_main_logo_300dpi.png

Vi i Vestnes Næringsforum er hoppid.no-kontor. Det vil si at som gründer får du gratis råd og rettledning, tilbud om kurs og opplæring, råd om tilskudd og finansiering og hjelp i søkeprosesser og til nettverksbygging. I tillegg legg hoppid.no til rette for knoppskyting i næringslivet og for entreprenørskap i skolen.

Målet med hoppid.no er å skape nye og levedyktige bedrifter, mangfold i arbeidslivet og øke verdiskaping og å styrke Møre og Romsdal som gründerfylket. Hoppid.no er et samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune, kommunene, Innovasjon Norge og Statsforvaltaren i Møre og Romsdal.

Kontroller bærbar PC

8 grunner til at du bør starte egen bedrift

Det er mye fokus på de negative konsekvensene med å starte for seg selv, men det å drive sin egen bedrift har også sine fordeler. Denne artikkelen er et friskt pust til alle med gründerspirer i magen.

Av Kent Roksvåg Rammen

Oppdatert 11 nov. 2020 Finansans.no

1. Det er ingen grense for hvor mye du penger du kan tjene

Som ansatt i et selskap får man som regel fast månedslønn eller timelønn. Selv om selskapet går med skyhøye overskudd, vil du sannsynligvis ikke merke noe forskjell på dine egne inntekter.

Med egen bedrift går overskuddet rett i lommeboka – i hvert fall det du velger å ta ut som utbytte. Det er ingen øvre grense på hvor mye penger du kan tjene, eller et siste lønnstrinn. Du vil ikke lenger føle at innsats og belønning er urettferdig fordelt.

2. Du kan jobbe med det du egentlig liker å gjøre

Å starte egen bedrift er din beste sjanse til å jobbe med du liker å gjøre! Fordelene er mange, men her er kanskje de viktigste:

 • Si farvel til at søndager blir brukt til å grue seg til jobb på mandag (kjent som «Sunday night blues»).

 • Si farvel til ”er det lenge til lunsj?” – tiden går fort når du liker arbeidsoppgavene.

 • Når du har interesse for det du gjør lærer du også raskere.

 • Jobben føles ikke ut som en jobb, men heller et fritidsprosjekt.

3. Faktisk varierte arbeidsoppgaver

Det å veksle mellom Excel og Outlook bør ikke regnes som varierende arbeidsoppgaver. Når du driver ditt eget foretak er det umulig å ha ensformig arbeid. Bare ta det å strikke klær, som tilsynelatende er et monotont arbeid, som eksempel:

Du må åpenbart bruke en del tid på strikking. Men! Du må også bestille garn, forhandle om priser, sette opp nettbutikk, lage en visuell profil sammen med grafiske designere, besøke messer for å holde deg oppdatert på siste strikke-mote, føre regnskap, markedsføre produktene, og så videre.

4. Fleksibel hverdag

Storhandle på tirsdag morgen, uten å stå i kø? Hva med en økt på treningssenteret klokka 9 for å slippe opptatte apparater? Eller dele opp arbeidsdagen ved å jobbe noen timer på formiddagen og resten på kvelden?

Nå er det ikke sikkert at du har muligheten til å ta deg alle frihetene som nevnt ovenfor, men som sin egen sjef har man i hvert fall større mulighet til å tilpasse hverdagen. Resultatet av en fleksibel hverdag bør være at man får gjort minst like mye som man vanligvis ville gjort – helst mer.

5. Muligheten til å bli økonomisk uavhengig i en tidligere alder

Drømmer du om å bli økonomisk uavhengig før du er 67 år? Eller kanskje allerede i 40-årene?

Nå er det flere muligheter til å bli økonomisk uavhengig; som å arve penger, investere eller spille lotto(?). Men starter du din egen bedrift legger du ikke skjebnen i andres hender. Det er opp til deg hvor sannsynlig det er å gjøre drømmen om til virkelighet.Her vil egen innsats og kreativitet påvirke utfallet.

6. Du lærer utrolig mye på kort tid

Du har ikke muligheten til å gjemme deg unna krevende arbeidsoppgaver eller vanskelige beslutninger. Du blir nødt til å sette deg godt inn i alle "avdelinger" i bedriften, enten det er innkjøp, produksjon, salg eller marked. Det resulterer i at du får en bratt læringskurve.

7. Stolthet og mestringsfølelse

Hva tror du Elon Musk følte da Teslaen velykket ble skutt opp i verdensrommet? Eller hvilken følelse Jeff Bezos satt igjen med da han passerte 300 millioner aktive Amazon-kunder?

 

Nå behøver du ikke å skyte opp dine egne produkter opp i verdensrommet, eller ha millioner av kunder, for å føle stolthet og mestringsfølelse. Bare det å få sitt første salg, få positive tilbakemeldinger fra familie og venner, eller se ukjente mennesker ta i bruk dine produkter, kan være nok.

8. Du bidrar til samfunnet

Sist, men ikke minst: Som gründer bidrar du med skatteinntekter og er med på å skape nye arbeidsplasser. Det kan også være at selskapet du starter bidrar til å løse problemer i samfunnet.

 • Kjenner du en gründer i magen, men er usikker på hvor du skal starte? Her er våre beste tips 👇🏻⁠
  🪐 For å drive med næring må du stifte et ENK eller AS, undersøk hva som passer deg best og ta valget derifra . ⁠ 🪐 Undersøk markedet, finnes det mye konkurranse der du bor eller ikke? ⁠ ⁠ 🪐 Ta til deg kritikk, råd og hold deg rundt mennesker som gir deg energi - ikke tar!⁠ ⁠ 🪐 Produser en merkevare! Firmanavn, logo, farge- og font er en god base å starte med. Og husk at ingenting er skrevet i stein, du kan utvikle merkevaren din over tid og med feedback. ⁠ 🪐 Vis frem arbeidet ditt! Lag en hjemmeside eller en sosial profil der du kan legge ut arbeidet ditt og nå ut til potensielle kunder⁠. ⁠ 🪐 Vær aktiv på den sosiale profilen din, produser innhold, vær nyskapende og ikke heng deg opp i følgere og likes. Verdien ligger i arbeidet ditt! ⁠ ⁠ 🪐 Sett deg mål og jobb mot de! Om de endrer seg langs veien er det helt greit, men en markedsplan og gode målsettinger hjelper deg å holde kurs⁠. ⁠ 🪐 Vit at det å være gründer krever hardt arbeid, sene kvelder og tilbakefall. Det er ikke en dans på roser selv om det ser veldig gøy ut på sosiale media⁠!
 • Hva kan Vestnes Næringsforum gjøre for deg som gründer?
  Vi i Vestnes Næringsforum er hoppid-kontor, dette vil si at du kan få gratis råd og veiledning , tilbud om kurs og opplæring, råd om tilskudd og finansiering (opptil 30 000 kr) og hjelp i søkeprosesser og til nettverksbygging. -Eva Langstein har god erfaring som gründer, har et bredt nettverk og ser koblinger og løsninger som fungerer. -Josefine Rødal Tomren er vår digitale markedsfører som kan både veilede men også lage materiell som logo, enkle design manualer og kommunikasjonsstrategier, samt hjelpe deg med å komme i gang med webside og sosiale medier. -I tillegg har vi kompetanse på huset i Idèverkstedet innen apputvikling, markedsføring, reiseliv og design.
 • Hvor mye penger trenger jeg for å starte for meg selv?
  Egenkapitalen ved oppstart avhenger av hvilken risiko du tar og hvilken bransje du skal starte opp i. Den bør allikevel være mellom 20 - 35 % av kapitalbehovet. Egenkapital kan i tillegg til penger og verdier i eiendom være utstyr. Merk deg at eget utstyr må verdsettes før det kan tas inn som eiendel i virksomheten. les mer om finansiering under oppstart på alltinn.no.
 • Hva er forskjellen på enkeltpersonforetak og aksjeselskap?
  Den umiddelbare forskjellen mellom disse to selskapsformene, er at enkeltpersonforetak er enklere å starte, men drives for egen personlig risiko. Aksjeselskap har flere formelle krav og man må inn med en startkapital på 30 000 kroner, men risikoen er overdratt til selskapet. Start enkeltpersonforetak her. Start aksjeselskap (AS) her.
 • Hvor kan jeg søke om midler?
  Hoppid Gjennom hoppid.no kan man få hoppid-avklaringsmidler. Dette går til etablerte med forretningsideer i en tidlig fase. Tilskuddet skal brukes til aktiviteter som kan avklare organisering, markedspotensiale, lønnsomhet og andre spørsmål som kan avgjøre veien videre og framdrift for bedriftsetableringen. Det kan gis inntil 30 000 kroner i tilskudd per forretningside. Innovasjon Norge Tilskudd er forbeholdt norske bedrifter som har ambisjoner om å skape verdier gjennom innovasjon. Ordningene gjelder bedrifter i hele landet og alle bransjer. Bedriften må være registrert i enhetsregisteret i Brønnøysund for mindre enn fem år siden. Ta kontakt med oss i Vestnes Næringsforum for flere støtteordninger til din bedrift.
 • Hvit Instagram Ikon
 • White Facebook Icon
 • White LinkedIn Icon
bottom of page